Futista siellä, täällä ja vielä tuollakin…

Jalkapallopäivä. Ei vain kahta puolivälieräpeliä telkkarista, vaan myös yksi 2-divarimatsi paikan päällä ja toinen virtuaalisesti Palloverkon kautta seurattuna. Hollannin ja Costa Rican ottelu on juuri alkanut. Hollanti näyttää pitävän palloa, Costa Rica on passiivisempi. Pallon saatuaan joukkue kuitenkin hyökkää vahvasti kohti maalia monen miehen voimalla.

Alkuillasta pelattu Belgian ja Argentiinan ottelu oli pettymys. Ei vain siksi, että voittajaksi veikkaamani Belgia putosi jatkosta, vaan myös pelillisen ja emotionaalisen annin vuoksi. Pelin jännite ja kiihkeys ei noussut loppuminuuteillakaan kovin korkeaksi.

PS Kemi Kingsin ja Tornion TP-47:n ottelussa oli sen sijaan vahva jännite alusta lähtien. Vastakkain paikallisderbyssä olivat sarjaa johtava kemiläisjoukkue ja Tornion alakastissa majaileva joukkue, jonka riveissä oli ainakin puolitusinaa kemiläispelaajaa. Kansainvälistä tunnelmaa lisäsivät Kemin ulkomaalaiset pelaajat ja kummankin joukkueen ulkomaiset valmentajat… van Persieltä yllättävän huono laukaus vapaasta paikasta 22 minuutilla. Sen sijaan PS Kemin laukaukset onnistuivat erinomaisesti – pallo upposi viisi kertaa torniolaisten verkkoon.

”Käyt pystyyn” huutaa Tapio Suominen, mutta van Persie on nyt paitsiossa. PS Kemi oli vahvempi ja kokeneempi joukkue, joka painoi pelin nuorempien torniolaisten puolelle ja teki maaleja tasaiseen tahtiin. Silti kamppailu ratkesi henkisesti vasta parikymmentä minuuttia ennen loppua, sillä torniolaiset yrittivät yksilöinä näyttää osaamisensa kotikonnuillaan, vaikka peli oli jo menetetty. Sellainen tekee ottelulle aina hyvää.

Pinnan alla poreili monenlaisia jännitteitä, joka purkaantui pieneksi rähinäksikin. Tuli mieleen ”vanhat hyvät ajat” Mikkelissä 1970-luvulla, kun kaksi joukkuetta pelasi SM-sarjassa ja kaupunki oli vahvasti jakautunut näiden taakse (ks. JALKAPALLOKULTTUURI).

Minä seurasin nykytekniikan avulla samanaikaisesti pelattua KuFun (Kuopio) ja FC Lahti Akatemian välistä 2-divarin itälohkon matsia. Lähes reaaliaikainen palvelu kertoikin, että Jens teki 0-1 –osuman pelin 12. minuutilla ja toisen 44. minuutilla. Näillä maaleilla Akatemia ottelun voittikin. Pelin jälkeen kuulin, että hattutemppukin oli lähellä, kun viime minuutilla pallo oli kolahtanut tolppaan hänen jalastaan. Akatemian kuntopuntari näyttää hyvältä: viimeisistä kuudesta matsista viisi voittoa ja tasapeli (Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti ottelusta seuraavasti: IMG-20140706-WA0000Puoliaika 0-0 MM-kisoissa eli tänään jalkapallon viehätys ja jännitys on ollut ainakin omalla kohdallani vankasti kotimaassa ja sen 2-divarissa. Olisi hienoa, että mökkimaakuntani joukkue nousisi 1-divariin ja jos poikani kausi jatkuisi nousujohteisena tästä eteenpäinkin. Veikkaaminen ei välttämättä ole lajini, mutta parhaimmillaan PS Kemi selvittää sarjan ja nousukarsinnan, ja Jens voi päätyä pelaamaan ylemmälle sarjatasolle vaikka jo tänä vuonna. Jännitettävää siis riittää senkin jälkeen, kun MM-kisat loppuvat viikon päästä.

Hollanti ja Costa Rica pelaavat aika tylsää peliä. Valitettavasti kaikki puolivälierät ovat olleet jonkinmoisia pettymyksiä. Alkusarjassa ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella nähtiin sekä taktisesti, pelillisesti että emotionaalisesti vaikuttavia otteluita. Odotin, että taso vain nousee puolivälierävaiheessa, kun joukkueiden tuli pistää kaiken peliin jatkoon päästäkseen ja kun jotain on jo saavutettukin.

Ensimmäinen pudotuspelikierroshan on henkisesti hankala, kun häviäjälle ei jää käteen oikeastaan mitään. Olin kuitenkin väärässä, sillä Brasilia-Kolumbia, Ranska-Saksa, Belgia-Argentiina ja nyt käynnissä oleva Hollanti-Costa Rica ovat olleet varovaisen ja taktisesti mielikuvituksettoman pelaamisen näyteikkunoita.

Taktiikkaa on toki nähty, mutta puolustamistaktiikat ovat vieneet voiton hyökkäystaktiikoista. Jossakin määrin kysymys on varmaan siitäkin, että turnausten edetessä vastus kovenee, jolloin koko joukkueen tai sen ison osaryhmän yhteisten hyökkäyskuvioiden onnistuminen on vaikeampaa. Myös pelaajien väsyminen, otteluiden jännittävyys ja häviön pelko voi johtaa siihen, että kovin rohkeisiin hyökkäyskuvioihin ei uskalleta heittäytyä sen enempää ennen ottelua taktiikkapalavereissa kuin sen kuluessakaan mies miestä vastaan taisteltaessa.

Hyvä puolustaminen on myös helpompaa kuin hyvä hyökkääminen. Silti odotukset eivät ole toteutuneet, mikä johtuu osittain aiempien otteluiden tarjoamista jännitysmomenteista ja taktisista oivalluksista. Saksan peli Ranskaa vastaan kiteytti olennaisen. Saksan keskikenttä ei ole loistanut näissä kisoissa missään vaiheessa, mutta Ranskan pelinrakentelun se kykeni erittäin tehokkaasti eliminoimaan. Mielenkiintoista on nähdä, miten Brasilian hyökkäyssuuntaan vielä huonompi keskikenttä pystyy pelaamaan Saksaa vastaan.

Robben sukeltaa ja Sneijder laukoo tolppaan. Litmasen tulkinta on oiva: joku automaattinen käyttäytymiskaava on niin vahva, että sitä kaatuu, vaikka pääsisi läpi, jos pysyisi pystyssä. Aika erikoista on se, että suomalaiset tuomitsevat niin vahvasti filmaamisen, vaikka ovatkin hyökkääviä pelaajia. Useinhan on kuitenkin kyse tilanteesta, jossa hyökkääjää kuitenkin jonkin verran rikotaan. Erittäin harvoin tilanne on täysin vailla rikettä tai kontaktia.

Meidän mentaliteettimme ei taivu näyttelyyn, vaikka peleissä on aina kyse myös roolien ottamisesta, jossa näytellään erilaisia ottelussa eteen tulevia kohtauksia. Niihin kuulunevat myös taitavat kaatumiset…

Van Persie sutii ohi pallosta täysin avoimessa paikassa. Hollanti hakee nyt voittoa, vaikka ottelua on vain lisäaika jäljellä. Tässä tilanteessa van Persie ei yritä kalastaa rankkaria, vaikka siihen pieni mahdollisuus olisikin. Huh, pallo ylärimaan! Tässä pelissä Hollanti on pelannut hienosti ja rohkeasti, mutta varsinainen peliaika päätyy tasapeliin.

Tavallaan olisi toivonut, että muutkin puolivälierät olisivat menneet jatkoajalle. Jatkoaika pakottaa joukkueet ja pelaajat tilanteisiin, joissa jo väsymys tekee sen, että dramatiikka lisääntyy väkisinkin. Toki Brasilian ja Kolumbian ottelussa oli draamaa ja kaunis loppukin, kun David Luis lohdutti itkevää James Rodriquesia. Näytti aidosti siltä, että pelin ratkaissut Luis ymmärsi hienosti, miltä Jamesista – ottelun parhaasta pelaajasta – tuntui.

Muut puolivälieräottelut eivät muodostuneet klassikoiksi oikein millään asteikolla. Ranska hyytyi Saksan systemaattisen puolustamisen edessä eikä Belgia kyennyt painostamaan Argentiinaa, vaikka lopulta hyökkäyspäässä näytti olevan vahva pituusylivoimakin. Keskitykset olivat kuitenkin huonoja ja maalintekoyritykset ponnettomia.

Käsittämätöntä, miten paljon ja kovaa Robben jaksaa juosta, kun van Persie jaksaa enää nilkuttaa paitsioon. ”Sukeltajan” lihakset taitavat kestää hapettomia olosuhteita. Väliin Costa Ricakin hyökkää vaarallisesti, vaikka oranssipaitojen maalintekopaikkoja taitaakin olla lähes kymmenkertainen määrä… ja nyt maali oli jo todella lähellä väliamerikkalaisille. Ja heti perään Robben ajaa rankkarialueelle. Huhhuh! Ja nyt Sneijder vetää ylärimaan… Loppu on yhtä pingpongia ja valmentaja van Gaalilta raju veto: maalivahti vaihtoon ennen rankkarikisaa.

Hollannilla on onneton historia rankkarikisoissa, kun taas Costa Rica onnistui loistavasti Kreikkaa vastaan. Van Gaal otti kuitenkin aloitteen omiin käsiinsä vaihtamalla molarin, joka varmasti aiheuttaa hämmennystä vastustajan joukoissa. Ja niin aiheuttaakin: Krul nappaa kaksi rankkaria ja vie Hollannin välieriin. Tai kyllähän pinnat on tästä annettava (maalivahti)valmentajalle, joka kylmän viileästi otti ison riskin ja sekoitti Costa Rican pasmat vielä rankkarikisassakin.

Joukkuepeli on parhaimmillaan, kun näkee, miten ”syrjäytetty” maalivahti iloitsee varamiehensä onnistumisesta, joka takasi tietysti hänelle itselleenkin voiton. Costa Ricakin voi olla tyytyväinen suoritukseensa näissä kisoissa ja Hollanti oli kuitenkin selvästi parempi tässä pelissä.

Argentiina, Hollanti, PS Kemi Kings ja FC Lahti Akatemia olivat tämän jalkapallopäivän voittajia. Harvoin tulee tällaista futispäivää minullekaan. Ehkä neljän vuoden päästä uudelleen. Katsotaan kuitenkin nämä kisat loppuun vielä. Ja pohditaan edelleen kiihkeästi sitä, mikä tekee jalkapallosta niin merkityksellisen asian jopa meille suomalaisille.

Aiemmat kirjoitukset aiheesta:

https://www.miksiliikun.fi/2014/06/03/jalkapallon-mmm-2014-alkupotku/ 
https://www.miksiliikun.fi/2014/06/12/mmm-2014-pelit-alkakoon-ja-yllatyksia-nahtakoon/ http://www.miksiliikun.fi/2014/06/19/zlatania-peliin-maahanmuuttajat-voimavarana/           https://www.miksiliikun.fi/2014/06/27/tilastofutista-myytit-tiede-ja-totuus/ https://www.miksiliikun.fi/2014/07/04/mm-valihuutoja-belgia-vai-messi/