Liikuntakulttuurin tuottaja

Asiantuntijuutta annetaan, myydään ja vaihdetaan…

Nykyaikana asiantuntijuuden tulee olla kaikkien saatavilla. Open access –periaate poistaa tiedon tuottajan ja käyttäjän välistä turhat portaat. Oikeasti sekään ei tietysti riitä, sillä esimerkiksi tällaisen liikuntakulttuurin tuottajan tieto voi olla liian vaikeasti sulatettavaa tai se klikkaus sinne tietolähteeseen on edelleenkin liian raskasta.

Tarjontaa on parannettava eli monipuolistettava ja sovellettava paremmaksi käyttäjälle. Liikuntakulttuurin tuottajan on oltava tänä päivänä myös liikuntatuotteiden ja –palveluiden  muotoilija. Mitäs kaikkea tämä oikein tarkoittaa?

  • Tieto pitää kohdistaa paremmin mahdollisille käyttäjille. Nettisivuiltani löytyvät nyt omat ”sivunsa” sekä liikuttaville ikämiehille että lonkkakuntoutujille.

Liikuttava Ikämies (www.miksiliikun.fi/liikuttavaikamies/)  

Lonkka kuntoon (www.miksiliikun.fi/lonkka-kuntoon/).  

Työn alla muutama muukin kohderyhmäsivu. Myös hiihtämisestä ja jalkapallosta kiinnostuneille olen toimittanut omat ”digiteoksensa”.

Hiihtelijän kirja 1: helppohan se on hiihtää, kun keuhkot pelaa… (https://www.miksiliikun.fi/2019/02/21/hiihtelijan-kirja-1-helppohan-se-on-hiihtaa-kun-keuhkot-pelaa-2/).

Hiihtelijän kirja 2: Hiihtäminen liikuntasosiologin mukaan (https://www.miksiliikun.fi/2019/03/08/hiihtelijan-kirja-2-hiihtaminen-liikuntasosiologin-mukaan/),

2010-luvun jalkapallo – MM-/EM-kisojen kautta koettuna ja tulkittuna (https://www.miksiliikun.fi/2018/10/25/2010-luvun-jalkapallo-mm-em-kisojen-kautta-koettuna-ja-tulkittuna/).

  • Tiedon pitää olla saatavilla monikanavaisesti. Tämä tarkoittaa, että kirjojen, julkaisujen, artikkeleiden, blogien, videoesitysten, podcastien, kuvien ja power point –esitysten lisäksi asiantuntijan pitäisi myös tuottaa some-postauksia.

Liikuttava Ikämies –sivulta tulee löytymäänkin kaikkea näistä eräänlaisena facebook-postausten tapahtumavirtana, joista lukija pääsee kätevästi klikkaamaan itsensä vaikkapa podcastiin tai videoesitykseen.  

Monikanavaisuudesta hyvä esimerkki on myös tämä  Voimaantumista ja kokemuksellista oppimista –blogini (https://www.miksiliikun.fi/2018/03/14/voimaantumista-ja-kokemuksellista-oppimista/), josta pääsee klikkaamaan itsensä monenlaisiin tuotteisiin. Suosittelisinkin varsinkin podcasteja ja videoesityksiä.

  • Tiedon pitää olla hyvin perusteltua. Tärkeää on myös tietää, että tiedon tuottaja ymmärtää tuottamansa tiedon kokemuksellisesti. 

Kokosinkin vaatimattoman osaamiseni tähän ”kaiken maailman työelämädosentin” virtuaaliseen hakemukseeni.  

Experiencing – Meaning –  Doing. PDF Tiihonen_dosenttiteos1

  • Tiedon tuottajan pitää osallistua julkiseen keskusteluun yhteiskunnan kehittämiseksi.

Ajankohtaisia esimerkkejä löytyy vaikkapa seuraavista vapaaehtoistoimintaan, liikuntapolitiikkaan ja hiihdon tulevaisuuteen liittyvistä keskusteluyrityksistäni.

Ikääntyvä Suomi tarvitsee yhä enemmän vapaaehtoistoimintaa (https://www.hs.fi/paivanlehti/20032019/art-2000006040764.html), HS-mielipide, 20.3.2019.

Liikuntapoliittinen selvänteko, osa 1: lisää rahaa väestön liikuttamiseen urheiluseuroissa (https://www.miksiliikun.fi/2019/04/11/liikuntapoliittinen-selvanteko-osa-1-lisaa-rahaa-vaeston-liikuttamiseen-urheiluseuroissa/).

Suomen hiihdon tulevaisuus (https://www.miksiliikun.fi/2019/04/08/suomen-hiihdon-tulevaisuus/) .

Kaikkea tietoa ei tietysti voi jakaa digitaalisesti netin välityksellä. Kokemuksellisen oppimisen asiantuntijana en voisi ollakaan enempää kasvokkaisen ja kokemuksellisen puolesta puhuja. Useinhan on kuitenkin niin, että luennolla, työpajassa tai ohjausprosessissa asiat oikeasti opitaan. Nämä digitaaliset esitykset ovat usein joko hyviä tai huonoja mainoksia oikeille kokemuksellisille oppimis- ja muutosprosesseille.

Jos siis haluat kehittää oikeasti toimintaasi, niin mielelläni myös myyn/vaihdan asiantuntijuuttani. Se voi olla luento, kurssi, mentorointi, tutkimus, kehityshanke, blogi, artikkeli, kirja, podcastsi… Otat vain yhteyttä, niin varmasti löydämme sinulle/teille sopivan kokonaisuuden.

Yhteiskunta ei ole vielä valmis, ei lähellekään. Meillä on vielä paljon työtä jäljellä. Pistä tulemaan viestiä, jos haluat tehdä hommia kanssani maailman parantamiseksi (arto@artotiihonen.fi).