Liikkumisvuoteni 2014 kuvin, sanoin ja kuvioin

Jotkut asiat voi ilmaista parhaiten sanoin. Sanat voi puhua ääneen tai kirjoittaa. Runo tai satu pitää lukea ääneen – tieteellinen artikkeli lienee parasta lukea hiljaa. Kolumni, pakina tai blogi toimii hiljaa ja kovaa luettuna, mutta kokemus on erilainen. Siksi avasin miksiliikun FaceBook -sivunkin, jossa voit myös kuulla joitakin tekstejäni.

FB-maailmassa täydennän blogikirjoittamistani myös kuvilla, videoklipeillä ja vlogeilla. Ne kertovat samoista asioista, joista kirjoitan blogeissani, mutta eri tavoin. Toivon, ettei sanoma muutu pinnallisemmaksi (voiko enää, on sekin hyvä kysymys?), vaan syventää ja monipuolistaa sitä. Itse ajattelen näitä rinnakkaistodellisuuksina, jotka kuuluvat yhteen. Koettu maailma on ensimmäinen, blogimaailma toinen ja FB-maailma kolmas ulottuvuus. Erilliset ja silti nyt jotenkin erottamattomat.

Visuaalisuus on myös läpitunkevaa tänä päivänä. Sitä on hyvä vastustaa, ettei todellinen ja kirjallinen maailma muutu vain kuriositeetiksi kuvien virrassa tai kuvavirrassa. Uutisetkin ovat yhä useammin videoklippejä. Itse en juuri koskaan katso niitä, mutta useimmat niistä pitävät. Ja kokemusalusta kädessä antaa siihen jatkuvan mahdollisuuden. Vastustin pitkään älypuhelimia, mutta myönnettevä on, että nyt minulle jo huomautetaan sen liiallisesta käytöstä.

Onhan kuvakerronnallakin puolensa. Kerroin viime vuoden tammikuussa vuoden 2013 liikkumisestani kirjallisesti (ks. https://www.miksiliikun.fi/2014/01/14/liikuntagaalani-2014/) täydentäen sitä joillakin taulukoilla ja kuvilla. Pidin esitystavasta ja sain hyvää palautettakin. Kun aloin kirjoittaa samaa tekstiä tänä vuonna viime vuodesta, tunsin voimattomuutta. En kyennytkään ilmaisemaan kokemuksiani samoilla metodeilla tarpeeksi hyvin tai itseäni tyydyttävästi. Olinko jo muuttunut osaksi virtuaalimaailmaa ja aloin muiden mukana kaivata voimakkaampia ärsykkeitä?

(epä)Onnekseni viime vuoden liikkumisistani oli aika paljon kuvia – yleensähän olen itse kameran takana. Luulen, että kuvakavalkadi tekee liikkumisvuodestani kuitenkin lukijalle kokemuksellisesti verevämmän, vaikka kuvissa onkin mukana vain oma naamani (muiden kuvia – paria poikkeusta lukuun ottamatta – en ottanut mukaan ettei tule mitään ongelmia) ympäristöineen.

Liikkumisistani on myös joitakin videoklippejä, joita päivitän myöhemmin FB-sivulle. Niistä saa taas vähän erilaisen kuvan samasta aiheesta (malliksi kuitenkin yksi: http://www.youtube.com/watch?v=yOP0IUbQT80.) Kokemuksellinen ulottuvuus pysyy kuitenkin omana omaisuutenani, jonka avaamiseksi kirjoitettu sana lienee edelleenkin paras.

Mutta tässä siis pdf:nä liikkumisvuoteni kuvin, sanoin ja kuvioin… Liikuntavuosi2014__kuvinfin