Ajassa liikuttavaa

Ajassa liikuttavaa – syksy 2020

Tämä poikkeusaika on ollut niin ”liikuttavaa”, etten ole ehtinyt päivittämään tätä ajankohtaistasivuanikaan sitten tammikuun. Maaliskuussa aloitin tekemään päivitystä, mutta korona muutti kaiken niin, että se ”aika” muuttui hyvin oudoksi enkä enää tiennyt itsekään, mikä minua saati muita liikuttaisi. Minun piti ottaa siitä selvää. Ja kun olen kirjoittavaa tyyppiä, aloin kirjoittaa…

Selviytymispaketteja koronaan

Tiihonen A. 2020. Poikkeustilakevät 2020 liikkumisen ja miesten näkökulmista – koronakirjoituksiani1 (https://www.miksiliikun.fi/2020/06/07/poikkeustilakevat-2020-liikkumisen-ja-miesten-nakokulmista-koronakirjoituksiani1/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 7.6.2020.

Kokosin tuohon blogiini kevään aikana tekemiäni koronakirjoituksia (yhteensä 26 kpl), joita julkaistiin Vantaan liikuntapalveluiden (https://tuki.kunnolla.fi/puuhaa/) ja Miessakit ry:n sivuilla (https://www.miessakit.fi/category/karanteeniblogi-arto-tiihosen-kirjoituksia/).  Jos yhteen ajatukseen kiteyttäisi kaiken, niin se kai olisi seuraava: Olkaa aktiivisia turvallisesti! Tästä puhuin myös tässä Hesarin jutussa, jossa olin haastateltavana.

Nykänen, Anna-Stina (HS, 12.7.2020) Suomelle syntyi kuntovelkaa (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006567657.html?share=73bf2778b61bb009dcd79d820c124120&fbclid=IwAR1qtsXHofQATLuhgp4mBh_o3k8mYsDOwlxAElx_bycwOCt2Gz4BdxhXx2k). 

Jatkan koronakirjoitteluani myös tulevana syksynä, vaikka tahti tullee olemaan maltillisempi. Tilannehan on monin osin vaikeampi kuin keväällä, kun haasteena oli tottua kaikkia koskevaan poikkeustilaan ja olla tekemättä mitään vaarallista. Se onnistuikin odotettua paremmin.

Paljon vaikeampaa on toimia fiksusti ja turvallisesti ja kestää se, että joidenkin toisten kannattaa nyt toimia eri tavoin kuin minun ja että hallittuja riskejä on pakko kohdata. Talousvaikutukset tulevat myös viiveellä, mikä tulee muuttamaan suuresti monien ihmisten elämää. Aihetta uusiin selviytymispaketteihin siis on.

Tässä JiiPee Rantalan toimittamassa Mikä maksaa? –ohjelmassakin niitä käsittelimme, vaikka tarkoituksella emme puhuneetkaan koronasta mitään. Ihan kaikkeen korona ei vaikutakaan – liikuntapolitiikka ja -rahoitus olisi uudistettava joka tapauksessa.

Rantala, Juho-Pekka (YLE Radio1: Mikä maksaa?, 30.4.2020) Liikkuminen ei ole hinnasta kiinni  (https://areena.yle.fi/audio/1-1811853(https://areena.yle.fi/audio/1-1811853?fbclid=IwAR0xrQoKhO04KMQ-dKomFexMKTFIJtRI9lNQ1wI0SMXSwFKlSh0T7edIrh0)

Joustavia toimintatapoja kehitellään: digiretkiä, mobiilipelejä ja tubetustakin

Hankkeissa Luonto-, liikunta- ja vapaaehtoiskokemuksista voimaa Länsimäen-Rajakylän alakoululaisille ja heidän monikulttuurisille vanhemmilleen ja Vantaan kaupungin hyvinvointimentorointiprojektissa (https://kunnolla.fi/hyvinvointimentorointi/), joista alla enemmän (Ajassa liikuttavaa – tammikuu 2020), toiminta meni keväällä suurelta osin uusiksi.

Lähikontaktien puute vaikeutti tietysti toimintaa, jonka piti olla yhteistä tekemistä ja kasvokkaisia kohtaamisia. Aika kivasti kuitenkin keksimme uusia toimintamalleja. Alakoululaisille tarkoitetut tapahtumat ja retket piti peruuttaa, mutta sen sijaan valmistelin opettajille ja oppilaille ”digiretkiä”, joita he saattoivat järjestää koulussa tai suoraan kotoa.

Tein siis muutamia retkiä, joissa oli tietokilpailuja, paikallishistoriaa ja tietysti liikkumista luonnossa. Yhden tein instagramiin pelkkien kuvien avulla. Opettajille tuotin kokemuksellisesta oppimisesta ja ulkona opettamisesta materiaalia digitaalisessa muodossa. Näitä jatkamme myös syksyllä ja järjestämme myös yhteisen kylätapahtuman, jossa teemoina ovat liikunta, luonto, laulu ja kyläyhteisöllisyys.

Hyvinvointimentorointihankkeessa teimme pienen digiloikankin ja saimme rakennettua pelillisen mobiilisovelluksen (Coach4Pro) sisällöt etuajassa ja tuotimme sinne ennakoitua enemmän mm. videomateriaalia. Siellä on nyt paljon hyvää matskua, mutta myös nämä minun ”kotikutoiset” tubetukseni, joissa ”Arto kertoo”

elämyskokemuksista (https://youtu.be/zKJXXVp7R4o?t=28),

identiteettikokemuksista (https://youtu.be/COfqwtua7WU),

osallisuuskokemuksista (https://youtu.be/P5oVAtTAeX0) ja

toimijuuskokemuksista (https://youtu.be/qQLJqFesgos).

 Verkkosivut (https://amispeli.fi/) ovat myös vauhdikkaat ja kertovat hyvin toiminnastamme. Tulevana syksynä osallistujien rekrytointi kiihtyy ja pääsemme kokeilemaan tekemäämme materiaalia käytännössä. Korona vaikeutti osallistujien rekrytointia suuresti, mutta se myös pakotti kehittämään digitaalisia materiaaleja ja yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Uskon, että se on lopulta hyväksi.

Pieniä ja suurempia seikkailuja

Minä seikkailin melkein koko kesän noin hehtaarin suuruisella pläntillä eikä tekeminen meinannut millään loppua – aika vain ei riittänyt. Melko vähän sitä tarvitsee mielekkääseen elämään. Maalausta, nikkarointia, kasvimaan hoitoa, puuntekoa ja kaikkea sitä, mitä täytyy tehdä, kun kaikkia nykyajan mukavuuksia ei ole saatavilla. Täyttä elämää siis.

Tarkoitus oli mennä todella suureenkin seikkailuun eli Ulos! –tapahtumaan, mutta sen sitten korona peruutti. Syksyllä tavattaneen kuitenkin seikkailukasvatuspäivillä Anjalassa (https://nuorisokeskusanjala.fi/ajankohtaista/seikkailukasvatuspaivat-anjalassa-19-20112020).

Olen myös roolipelihankkeen (ks.https://lab.fi/fi/projekti/roolipeli tai  https://www.outwardbound.fi/hankkeet/) ja NYT! Ahdistuksesta nuorten ympäristöpoliittiseen toimijuuteen (https://projects.tuni.fi/nyt/) –hankkeiden ohjausryhmissä sekä seikkailukasvatuksen kehittämistyöryhmässä (http://www.snk.fi/seikkailukasvatus/seikkailukasvatusverkosto/kehittamistyoryhma.html), joissa kaikissa kehitetään menetelmiä, joissa opitaan kokemusten kautta tärkeitä asioita. Alla (Seikkailukasvatusta ja kokemuksellista oppimista) lisätietoa. Raportoin jatkossa tuloksista enemmän, mutta noilta nettisivuiltahan löytyy hyvää tietoa kiinnostuneille.  

Ja välillä tuntuu, ettei mikään jaksa kiinnostaa…

Jalkapallon EM-kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin oli kova isku. Se muutti omatkin suunnitelmani jalkapallon seuraamisen ja siitä kirjoittamisen suhteen. Paljon ei futis ole jaksanut innostaakaan tänä kesänä. Pari peliä olen toki pelannut maalivahtina Puotinkylän Valtin 60+ joukkueessa.

Olenkin aika lapsellisen innostuneena vetänyt itselleni moketreenejä ajatuksella, että lonkkaproteesin kanssa retkahtelemaan en enää rupea. Mielikuvanani on käsipallomaalivahdin toiminta. Kaksi maalia olen päästänyt: toinen ihan ylä- toinen alanurkkaan. Retkahtamisesta ei olisi ollut hyötyä, näin ainakin ajattelen. Pelikaverit ovat vielä samaa mieltä kanssani, mutta saa nähdä, miten käy, kun peleissä on enemmän panosta.

Ennen kisojen siirtämistä ennätin kuitenkin julkaista pari jalkapallojuttua, joista toisen sisällä voi muuten olla yksi suurimmista jalkapalloaiheisia kirjoituksia sisältävä kokonaisuus Suomessa.

Tiihonen A. 2020. Jalkapalloa. Kyllä, sitäkin. (https://www.miksiliikun.fi/2020/03/18/jalkapalloa-kylla-sitakin/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 18.3.2020.

Tiihonen A. 2020. Jalkapalloprofessori. (https://www.miksiliikun.fi/2020/03/04/jalkapalloprofessori/). Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 4.3.2020.

Monista muista liikkumiseen ja urheilemiseen liittyvistä kokemuksista, tunteista ja merkityksistä kirjoitin Hesariin (omasta mielestäni) hauskan jutun, jota vielä täydensin omalla sivullani

Tiihonen A. 2020. Än-Yy-Tee Nyt! (https://dynamic.hs.fi/a/2020/anyyteenyt/?fbclid=IwAR3Ij_c5Nui2-ZTBdhXWTzQmpnulw1B99f1SGGFG7vZRmohMdDSWQMxk-ZoYy-kaa-koo). Helsingin Sanomat, 23.2.2020.

Tiihonen A. 2020. Yy-kaa-koo… ei vielä! (https://www.miksiliikun.fi/2020/02/28/yy-kaa-koo-ei-viela/).  Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 28.2.2020.

Menneiden muistelu tuo merkityksellisyyttä nykypäivään ja tulevaankin. Joku saattaa aiemmista ”virheistä” oppiakin. Kuuskytvuotisjuhlani kunniaksi aloitin kirjoitussarjan, jossa käsittelen elämäni vuosikymmeniä. Ensimmäisenä käsittelin lapsuuteni kuuskytluvun. Urheilukilpailujen peruuntuminen synnytti blogin, jossa pohdin, mihin niitä urheilumuistoja oikein tarvitaankaan?

Tiihonen A. 2020. Kadonnutta aikaa etsimässä – minkälainen on sinun kuuskytlukusi? (https://www.miksiliikun.fi/2020/03/09/kadonnutta-aikaa-etsimassa-minkalainen-on-sinun-kuuskytlukusi/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 9.3.2020.

Tiihonen A. 2020. Mihin urheilumuistoja tarvitaan? Onko elämää ilman huippu-urheilua ja mitä tehdä, kun jalkapallon EM-kisat ja kesäolympialaiset jäävät väliin? (https://www.miessakit.fi/2020/05/15/mihin-urheilumuistoja-tarvitaan/). Blogi Miessakit ry:n nettisivulla, 15.5.2020.

Vähän samasta aiheesta kerroin tässä Veikkauksen lehdessä monien muiden asiantuntijoiden kanssa.

Suonto, Mari (Veikkauksen X asiakaslehti, 2.6.2020) Kansa janoaa draamaa (https://www.veikkaus.fi/fi/x/kansa-janoaa-urheilun-draamaa).

Oman liikkumiseni ”seurantatutkimus” dokumentoitui taas tähän blogiin, jossa käsittelyssä oli viimeisin vuosikymmeneni eli 2010-luku. Maailma on aika paljon muuttunut, mutta liikkumisessani on yllättävän paljonkin samaa kuin lapsuudessani. Paljon luonnossa liikkumista, mikä vielä lisääntyi koronan ansiosta. Ei huono ohje muillekaan…

Tiihonen A. 2020. Liikuttavan ikämiehen vuosikymmenkatsaus 2010-2019. (https://www.miksiliikun.fi/2020/01/03/liikuttavan-ikamiehen-vuosikymmenkatsaus-2010-2019/).  Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 3.1.2020.

… mutta aika pian taas joku asia herättää kiinnostukseni…

Liikkumisvinkki

Liikkumisvinkkini on tällä kertaa kaksiosainen: ensimmäinen on konkreettinen eli tutustu lähiluontoon eli sen puistoihin, metsiin, soihin, peltoihin, mitä sieltä nyt löytyykään. Toisessa kehotan ajattelemaan liikkumista koronan aikana ja sen jälkeenkin monesta eri näkökulmasta. Voisitko muuttaa mielikuviasi ja kokemuksiasi liikkumisesta vaikka sitten koronan varjolla positiivisempaan suuntaan? Tässä vähän aineksia pohdintaasi…

Tiihonen A. 2020. Miten rakentaa fiksut liikkumistavoitteet poikkeustilan jälkeen? (https://tuki.kunnolla.fi/2020/06/05/blogi-miten-rakentaa-fiksut-liikkumistavoitteet-poikkeustilan-jalkeen/). Blogi Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden www.kunnolla.fi –sivustolla 5.6.2020.

Tiihonen A. 2020. Kohti parempaa tulevaisuutta eli mitä karanteenista pitäisi oppia (https://www.miessakit.fi/2020/05/29/kohti-parempaa-tulevaisuutta-eli-mita-karanteenista-pitaisi-oppia/). Blogi Miessakit ry:n nettisivulla, 28.5.2020.

Tiihonen A. 2020. Koronasta käänteen tekevä kokemus: liikkumisen aloitus, lisääminen ja jatkaminen koronan jälkeenkin… (https://tuki.kunnolla.fi/2020/05/12/blogi-koronasta-kaanteen-tekeva-kokemus-liikkumisen-aloitus-lisaaminen-ja-jatkaminen-koronan-jalkeenkin/). Blogi Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden www.kunnolla.fi –sivustolla 12.5.2020.

Tiihonen A. 2020. Mistä on kysymys KAEMissa? https://tuki.kunnolla.fi/2020/04/09/mista-on-kysymys-kaemissa/) Blogi Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden www.kunnolla.fi –sivustolla 9.4.2020.

Tiihonen A. 2020. Kokemuksellista oppimista kotikouluihin – kyllä tästäkin selvitään! (https://www.miksiliikun.fi/2020/03/19/kokemuksellista-oppimista-kotikouluihin-kylla-tastakin-selvitaan/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 18.3.2020.

Ajassa liikuttavaa – tammikuu 2020

Uusi vuosikymmen alkaa osin uusin, osin vanhoin kujein, kuten ennen sanottiin. Kuje on aika metka sana, sillä kyllähän ihmisten liikuttaminen on tänäkin päivänä jonkinlaista jekuttamista. ”Pelillistäminenhän” on juuri pientä huijaamista ja jekutusta, jonka tarkoitus on saada ihminen liikkumaan. Jos liikkuminen ei kuitenkaan kiinnosta, niin miksi ei hyödynnettäisi pelikulttuuria ja sen mahdollisuuksia.

Tätä yritämmekin Vantaan kaupungin hyvinvointimentorointiprojektissa, jossa teemme mm. seuraavaa: ”Ammattiin opiskeleville kehitetään pelillistetty mobiilipohjainen elintapaohjelma, joka kannustaa terveystottumusten parantamisen ohella myös tuottamaan itse tavoitteita ja tehtäviä ohjelman aikana. Mentorointiohjelmaa kehitetään yhdessä ammattiin opiskelevien kanssa alkuvuodesta 2020. Ohjelman lähtökohtana on kokemuksellisuuden hyödyntäminen elintapamuutoksen saavuttamisessa.” (ks. https://kunnolla.fi/hyvinvointimentorointi/). Oma roolini on pelin sisällön rakentaminen ja mentoroinnin asiantuntijana toimiminen.

Retki on toinen ajankohtainen sana. Rakennamme (MiksiLiikun ry) nimittäin Rajakylän-Länsimäen alueelle toimintamallia, jossa maahanmuuttajataustaiset lapset ja perheet ”retkeilisivät suomalaiseen luontoon” yhdessä paikallisten asukkaiden ja yhdistysaktiivien kanssa Vantaan tukemassa hankkeessa Luonto-, liikunta- ja vapaaehtoiskokemuksista voimaa Länsimäen-Rajakylän alakoululaisille ja heidän monikulttuurisille vanhemmilleen.

Tarkoitus on tehdä niin hiihto-, vaellus-, luistelu-, sieni-, marja-, talkoo- kuin lauluretkiäkin lähiympäristöön ja oppia samalla monia hyödyllisiä taitoja ja tietoja kokemuksellisen oppimisen ja seikkailukasvatuksen periaatteiden mukaisesti. Ehkä me onnistumme rakentamaan uutta monikulttuurisempaa luontosuhdetta ja yhdessä tekemisen kulttuuria ja vaalimaan samalla perinteitä eli jokamiehen oikeuksia, talkootyötä ja vertaistukea. Kummastakin hankkeesta lisätietoa myöhemmin…

Seikkailukasvatusta ja kokemuksellista oppimista

Tällä rintamalla on ollut monenlaista aktiviteettia eli koulutusta niin ympäristöopettajille kuin nuorisotyöntekijöillekin. Olen myös ollut mukana seikkailukasvatuksen työryhmissä, joissa olemme rakentaneet sekä tutkimus- että kehitystoimia alueelle. Kirjoitin aiheesta myös tämän blogin:

Tiihonen A. 2019. Onko seikkailukasvatuksella nyt etsikkoaikansa? (http://www.snk.fi/ajankohtaista/blogi/2019/onko-seikkailukasvatuksella-nyt-etsikkoaikansa.html?fbclid=IwAR2ZS04Tz_hwtQ8cS1ILlhce1HQmtTdE-uD-lAcM8FMgbOyFUsdxierX1sU) Blogi sivulla www.snk.fi, 17.12. 2019.

Ulos – Ut – Out! -ulkona oppimisen suurtapahtuma Nuorisokeskus Hyvärilässä on 9-11. kesäkuuta (https://www.ulos2020.fi/fi/etusivu/). Siellä pidän myös useita esityksiä.

Suosittelen LitM Tiia Kantasen pro graduun tutustumista: Kokemuksellista liikuntaa – kokemuksellisuuden hyödyntäminen soveltavan liikunnanopetuksessa oppilaan voimaantumisen näkökulmasta (https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/64094/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201905222699.pdf?sequence=1&isAllowed=y&fbclid=IwAR0BJismqcHYNCVNQI_-DmSsSU81dF9oZ6m59CwzDMWuc3RjUemDJU97RbI)

Muistutan myös videoista (https://www.outwardbound.fi/tutkimus-ja-kirjallisuus/videot/) ja podcasteista (www.outwardboundfinland.libsyn.com/ ), joista viimeisin lienee tämä (http://outwardboundfinland.libsyn.com/identiteettitarinamme ).  Kokemuksellisesta oppimisesta löytyy melko kattava paketti sivulta (https://www.miksiliikun.fi/2018/ 03/14/voimaantumista-ja-kokemuksellista-oppimista/).

Jalkapalloa, liikuntapolitiikkaa ja hiihtelyä

Kulunut vuosihan jäi mieleen sinä vuonna, kun Suomi pääsi vihdoin jalkapallon isoon turnaukseen. Se kirvoitti jalkapalloentusiastin kokoamaan digiteoksen viime vuosikymmenen MM- ja EM-kisoista:

Tiihonen A. 2019. 2010-luvun jalkapallo – MM-/EM-kisojen kautta koettuna ja tulkittuna (https://www.miksiliikun.fi/2019/11/19/2010-luvun-jalkapallo-mm-em-kisojen-kautta-koettuna-ja-tulkittuna-2/). Digiteos sivulla  www.miksiliikun.fi, 1.10.2019.

Uutena juttuna kirjoitin tämän analyysin ja osallistuin riemuun myös fb-sivullani, jossa tein myös joitakin analyyseja jääkiekon maailmanmestareista. https://www.facebook.com/miksi.liikun

Tiihonen A. 2019. Huuhkajat ja jalkapallon pelitaktiikkojen kehityksen lyhyt historia (https://www.miksiliikun.fi/2019/11/13/huuhkajat-ja-jalkapallon-pelitaktiikkojen-kehityksen-lyhyt-historia/). Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 13.11.2019.

Liikuntapolitiikka oli viime vuonna tapetilla varsinkin Veikkaus-keskustelun takia. Valitettavasti liikuntapoliittisesta selonteosta ei juuri julkista keskustelua käyty, kuten ei myöskään hallituksen liikuntapoliittisista tavoitteista. Tähän tarpeeseen kirjoitin muutaman artikkelin, joissa aiheet olivat suuria eli yhteiskuntapolitiikan parantamista, ilmastonmuutosta, liikuntapolitiikan analysointia, sukupuolten tasa-arvoa ja ikääntymiseen vastaamista.

Tiihonen A. 2019. Black Friday – mahtavat säästöt juuri sinulle Suomi ja maailma! (https://www.miksiliikun.fi/2019/11/29/black-friday-mahtavat-saastot-juuri-sinulle-suomi-ja-maailma/). Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 1.10.2019.

Tiihonen A. 2019. Liikunnanmuutos1.0. (https://www.miksiliikun.fi/2019/10/01/liikunnanmuutos1-0/). Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 1.10.2019.

Tiihonen A. 2019. Liikuntapoliittinen selvänteko, osa 1: lisää rahaa väestön liikuttamiseen urheiluseuroissa (https://www.miksiliikun.fi/2019/04/11/liikuntapoliittinen-selvanteko-osa-1-lisaa-rahaa-vaeston-liikuttamiseen-urheiluseuroissa/). Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 11.4.2019.

Tiihonen A. 2019. Liikuntakulttuurin Piikkarit -tasa-arvogaala. (https://www.miksiliikun.fi/2019/11/05/liikuntakulttuurin-piikkarit-tasa-arvogaala/).  Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 5.11.2019.

Tiihonen A. 2019. Ikääntyvä Suomi tarvitsee yhä enemmän vapaaehtoistoimintaa (https://www.hs.fi/paivanlehti/20032019/art-2000006040764.html), HS-mielipide, 20.3.2019.

Talvi ei meinaa etelään tulla, vaikka Lapissa ja pohjoisessa on ollut paras talvi pitkiin aikoihin. Lunta odotellessa voi kuitenkin tutustua siihen, miten monenlaisia merkityksiä ja kokemuksia hiihtäminen voi pitää sisällään ja mitä Suomen kilpahiihdolle oikein pitäisi tehdä. Ja pannaan vielä kaupanpäälle vanha tunnustuskirjoitus siitä, miksi itse hiihdän…

Tiihonen A. 2019. Suomen hiihdon tulevaisuus (https://www.miksiliikun.fi/2019/04/08/suomen-hiihdon-tulevaisuus/).  Blogi sivulla  www.miksiliikun.fi, 8.4.2019.

Tiihonen A. 2019. Hiihtelijän kirja 2: Hiihtäminen liikuntasosiologin mukaan (https://www.miksiliikun.fi/2019/03/08/hiihtelijan-kirja-2-hiihtaminen-liikuntasosiologin-mukaan/), Digiteos, julkaistu sivulla  www.miksiliikun.fi, 8.3.2019.

Tiihonen A. 2019. Hiihtelijän kirja 1: helppohan se on hiihtää, kun keuhkot pelaa… (https://www.miksiliikun.fi/2019/02/21/hiihtelijan-kirja-1-helppohan-se-on-hiihtaa-kun-keuhkot-pelaa-2/). Digiteos, julkaistu sivulla  www.miksiliikun.fi, 21.2.2019.

Tiihonen A. 2018. Miksi hiihdän (https://www.miksiliikun.fi/2018/04/03/miksi-hiihdan/). Blogi sivulla www.miksiliikun.fi, 3.4.2018.

Liikkumisvinkki

Epäajankohtainen liikkumisvinkkini on joululiikuntakalenteri, jonka toteutin kotikyläni fb-sivulla. Kuvasin hyviä liikkumispaikkoja, joihin toivoin fb-ryhmäläisten suuntaavan askeleensa. En tietenkään osaa sanoa, kuinka moni oikeasti kävi liikkumassa, mutta sen tiedän, että tykkääjiä tällä Rajakylän ensimmäisellä JOULULIIKUNTAKALENTERILLA oli yhteensä 474 ja kommenttejakin luukut kirvoittivat 87 kertaa. Oletan senkin, että moni oppi tuntemaan paremmin oman kylänsä liikuntamahdollisuuksia. Tätä voi kokeilla muinakin kuukausina!

Hirmuisesti liikkumisvinkkejä löytyy sitten tästä Liikuttavan ikämiehen vuosikymmenkatsaus 2010-2019 –postauksestani, jossa kokosin yhteen koko vuosikymmenen liikkumiseni ja kirjoitukseni aiheesta (https://www.miksiliikun.fi/2020/01/03/liikuttavan-ikamiehen-vuosikymmenkatsaus-2010-2019/).

Jos kaipaat asiantuntijaa, yhteistyökumppania tai vaikka henkilökohtaista ohjausta tai valmennusta, niin ota yhteyttä (https://www.miksiliikun.fi/tekijakokija/).